Top of flop? Verkoudheidsfabeltjes nader onderzocht

Trek je neus niet op! Ga niet naar buiten met nat haar! Leg je hand over je mond als je hoest! Advies dat iedereen van zijn eigen ouders leert en aan zijn eigen kinderen doorgeeft. Maar zijn deze goedbedoelde gedragstips echt nuttig? En bestrijden huismiddeltjes zoals kwarktaarten, warm bier of hete citroen effectief verkoudheid? Zoek uit welke trucs en tips echt helpen.

Interessante feiten over virussen

12 meter straal van de infectie

Moeilijk te vermijden: Verkoudheidsvirussen verspreiden zich door niezen, snuiten of hoesten. De virussen zitten in kleine druppeltjes die zich tot 12 meter kunnen verspreiden. Dat is langer dan veel bussen.

Razend snel- tot 900km/h

Sneller dan elke sportwagen: onderzoekers hebben de snelheid gemeten van de lucht die bij niezen naar buiten stroomt en hebben piekwaarden tot 900 km/u bepaald. De gemiddelde snelheid ligt rond de 140 km/u. Hierdoor bewegen virussen zich sneller, dan de mens zich kan draaien.

Verkoudheidsvirussen liggen overal op de loer

In het openbaar vervoer, bijvoorbeeld op handgrepen en ticketautomaten. Op het werk zijn ze te vinden op telefoons, toetsenborden en koffiemachines. Voorzichtigheid is geboden op plaatsen waar veel mensen elkaar ontmoeten: zoals in kantoortuinen of tijdens de spits in het openbaar vervoer.

Verdere richtlijnen

  • Nies of hoest in de plooi van je elleboog

  • Blijf thuis wanneer je ziek bent

  • Gooi gebruikte tissues direct weg